A 2018-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál színpadképe

Junior Eurovision 2018 – Kevesebb mint egy hónap múlva lesz a kicsik versenye 1.

2018-ban rekordszámú ország nevezett a Junior Eurovíziós Dalfesztiválra, két új nemzet is csatlakozott a legfiatalabbak dalfesztiváljához – kétrészes összefoglalónk első részét olvashatjátok.

A tizenhatodik Junior Eurovision Song Contest-et november 25-én rendezik, melynek a fehéroroszországi Minszk Aréna ad otthont, a zenés szórakoztatóműsort 2018-ban a házigazda BTRC állami műsorszolgáltató közreműködésével közvetíti az EBU.

Résztvevő országok

A 2018-as Junior Eurovíziós Dalfesztivál résztvevőinek hivatalos listáját július 25-én tette közé az EBU: az előző években résztvevő országokhoz képest idén újonnan csatlakozott a mezőnyhöz Kazahsztán és Wales is; a kazah Khabar Agency legelső Eurovíziós versenye a kicsik idei zenei megmérettetése a programcsalád műsorai közül, amelyen részt is vesz, Wales viszont korábban már versenyzett az Egyesült Királyság részeként, versenyzőt önállóan azonban csak a 2017-es Eurovíziós Kórusversenyen indított tavaly júliusban.

A visszatérők között említhető meg az utoljára 13 éve indult Franciaország, négy év kihagyást követően újból indul Azerbajdzsán, valamint Izrael is, akik egyetlen évet hagytak ki a Junior Eurovíziós Dalfesztiválokban történt legutóbbi szereplésük óta.

Az egyetlen visszalépő ország Ciprus, amely június 11-én jelentette be, hogy 2018-ban nem térnek vissza a kicsik versenyében. Hazánk, Magyarország július 22-én közölte, hogy nem indul a Junior Eurovision Song Contest idei versenyén sem.

A fentiek és a hivatalos nevezési lista alapján rekordmennyiségű, 19 ország jelezte részvételét a 2018-as dalverseny mezőnyében a fenti jelentkezési határidőig, augusztus 2-án ehhez a listához csatlakozott meglepetésként a korábban visszalépését már jelző ukrán közmédia: az UA:PBC augusztus 2-án közölte, hogy idén is versenyben maradnak a pénzügyi nehézségek ellenére, így keleti szomszédunkkal együtt összesen 20 ország fiatalja lesz november harmadik hetében a fehérorosz fővárosban.

A helyszín, a verseny arculata és mottója

A 2018-as Junior Eurovíziós Dalfesztivált – 2010 után – második alkalommal rendezik a fehérorosz főváros egyik legnagyobb rendezvényhelyszínén, a 15 ezer fő befogadására alkalmas Minszk Arena-ban.

A verseny arculata hagyományos, fehérorosz motívumokat ábrázol, melynek középpontjában a hajnalcsillag jelenik meg, utalva a színpadra lépő fiatal tehetségekre; a verseny mottóját, jelmondatát a “Gyújts fényt! – Light up!” szópárosításban találta meg a kreatív megjelenést elfogadó BTRC közszolgálati műsorszolgáltató március legvégére.

Szeptember elsején megérkeztek a 16. Junior Eurovision Song Contest színpadképének számítógépes előképei is, melyeket Galina Gomonova készített a fehéroroszok gyermek- és felnőtt Eurovíziók nemzeti válogatós megjelenései alapján. Galina Gomonova sokat foglalkoztatott designer az országban, a legnépszerűbb televíziós showműsorok díszletein is Ő dolgozott a korábbiakban.

A színpad egy 14 méteres nagyszínpadból és egy 7 méteres kisebb, szintén kör alakú szatellitszínpadból fog állni, ezt a kettőt pedig egy hét méter hosszú híd fogja összekötni a tervek szerint (lásd borítókép, további képek a hivatalos weboldalon találhatók).

Fotó: JuniorEurovision.tv / BTRC
Forrás: EBU, JuniorEurovision.tv

Mondd el véleményedet!

error: