Eurovision Song Contest 2019 - Tel-Aviv

Eurovision 2019 – Tel-Aviv rendezi a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált

Tel-Aviv rendezi a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált, a zenei megmérettetés helyszíne mellett a verseny időpontját is nyilvánosságra hozta az EBU.

Tel-Aviv lesz a 64. Eurovíziós Dalfesztivál fővárosa 2019-ben az Eurovíziós Dalfesztivál referencia csoportjának döntése alapján, melyet 2019. május 14-én, 16-án és 18-án fognak megrendezni. A dalverseny helyszínéül a Nemzetközi Kongresszusi Központ (Expo Tel Aviv) fog szolgálni.

A kiválasztás módjáról röviden

A házigazda várost az EBU választotta ki az izraeli közszolgálati médiaszolgáltató, a KAN által kijelölt két potenciális helyszín közül, de a két fél közleményükben meghatározta a verseny időpontját is.

Jon Ola Sand, az EBU executive supervisora megköszönte minden izraeli jelentkezőnek, hogy benyújtották pályázataikat, melyben biztosították az EBU-t házigazdái lettek volna a rendezvénynek: “Minden beérkezett ajánlat példaértékű volt, végül azonban úgy döntöttünk, hogy Tel-Aviv nyújthatja a világ legnagyobb élő zenei eseményének a jelenleg elérhető legjobb feltételeket. Örömünkre szolgál, hogy a versenyt egy vadonatúj városba vihetjük el, és várjuk, hogy együtt dolgozhassunk a KAN-nal, hogy a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál legyen az eddigi leglátványosabb” – mondta Jon Ola Sand.

A helyszínről dióhéjban

Tel-Aviv, az ország második legnagyobb városa egy rendkívül kreatív pályázatot és érdekes ajánlatot nyújtott be a feltételek biztosítása mellett, amelyet az erős ajánlattételi eljárásban, Jeruzsálem és Eliat mellett. Mint az ismert, a település a Földközi-tenger partján fekszik, lakossága pedig eléri a 400.000 főt. Tel-Aviv először rendez Eurovíziós Dalfesztivált, melynek helyszínét a közel 10.000 fő befogadására alkalmas Nemzetközi Kongresszusi Központ (Expo Tel Aviv) Kettes Pavilonja adja.

Frank-Dieter Freiling, az Eurovíziós Dalfesztivál Referenciacsoportjának elnöke úgy nyilatkozott, hogy örömmel várják az együttműködést az izraeli közszolgálati médiummal az első tel-avivi verseny megrendezésével kapcsolatosan: “Várakozásainknak alapján a héten megkapjuk a garanciákat a biztonságos rendezésre és a rendezvényhez való hozzáférést mindenki számára a miniszterelnöktől, aki gondoskodik a szólásszabadságról és biztosítja a verseny politikamentes jellegét. Ezek a garanciák elengedhetetlenek ahhoz, hogy továbblépjünk az esemény tervezésével, ahhoz, hogy tiszteletben tarthassuk az Eurovíziós Dalfesztivál sokféleségre és befogadásra vonatkozó értékeit.”

A jegyárusításról

A helyszín bejelentése mellett a szervező-rendező KAN és az EBU a verseny időpontját 2019. május 14-i, 16-i és 18-i időpontokban határozták meg. A jegyárusítás a tervek szerint 2018 decemberében kezdődik meg. Elöljáróban annyit lehet tudni a jegyárusításról, hogy feltehetően mindösszesen 4.000 jegyet értékesítenek majd nyilvánosan minden egyes showra; a 9-10 ezer fős kapacitásból 2.000 fővel kevesebb fér a helyszínre a színpad miatt, és további 3.000 jegyet biztosítanak a delegációk számára. Fontos megjegyezni, hogy ezek előzetes információk a jegyárusításról, részletesebb információkat az év vége felé ismerhetünk meg majd.

Az Eurovíziós Dalfesztivált 2019-ben Izrael rendezheti meg, miután májusban negyedik alkalommal az ország versenyzője, Netta Barzilai győzött Toy című számával; a Lisszabonban, Portugáliában versenyző Billboard-toplistás dal szerzői Doron Medalie és Stav Beger. Netta győzelme Izrael harmadik rendezését is jelenti, az 1979-es és 1999-es jeruzsálemi Eurovíziót követően. Izrael eddig 42 alkalommal indult a versenyen 1973 óta.

Forrás: Eurovision.tv, EBU, EscXtra.com

Mondd el véleményedet!

error: