Eurovision Young Musicians 2018 finalists - döntősök 2018-ban

Young Musicians 2018 – Nézd itt újra Bencze Máté döntős produkcióját!

Múlt hétvégi sikeres produkciójának köszönhetően Bencze Máté bejutott a Fiatal Zenészek Eurovíziójának döntőjébe, melyet ÉLŐBEN – eredeti nyelven – oldalunkon is követhetsz.

Vasárnap este a versenyben induló 18 fiatal tehetség közül hatot választott ki az elődöntők zsűrije, akik az augusztus 23-i, csütörtökön esti döntőbe jutottak. A műsorban mind a hatan egy-egy koncertművet mutatnak majd be a BBC Scottish Symphony Orchestra, melyet Thomas Dausgaard vezető karmester vezényel.

A döntősök és produkcióik

  ország előadó hangszer versenyprogram
01 Norvégia Norvégia Birgitta Elisa Oftestad cselló Cello Concerto, 4th movement (Edward Elgar)
02 Szlovénia Szlovénia Nikola Pajanović hegedű Violin Concerto, 3rd movement (Pjotr Csajkovszkij)
03 Csehország Csehország Indi Stivín nagybőgő Bohemian Suite for Double Bass, 2nd & 3rd movements (Indi Stivín)
04 Németország Németország Mira Foron hegedű Violin Concerto, 3rd movement (Jean Sibelius)
05 Magyarország Magyarország Bencze Máté szaxofon Concerto da Camera for Saxophone (Jacques Ibert)
06 Oroszország Oroszország Ivan Besszonov zongora Piano Concerto No 1, 3rd movement (Pjotr Csajkovszkij)

Magyarország versenyzője immár ötödik alkalommal került a fiatalok komolyzenei megmérettetésén, a 2018-as versenyben Bencze Máté jutott a Eurovision Young Musicians döntőjébe három tételből álló versenyprodukciójával, melyet felkészítőtanára, Richter Edit zongoraművész kíséretében mutatott be szombaton este, az első elődöntő harmadik etapjában.

„Úgy gondolom, hogy már az is óriási dolog, hogy bekerültem 18 zenész közé, akik felléphettek a Fiatal Zenészek Eurovízióján – nagy élmény és megtiszteltetés Magyarországot képviselni ezen a versenyen. Úgy érzem, hogy magamhoz képest is sikerült jól teljesítenem az elődöntőben és nagyon örülök, hogy a zsűri is hasonlóképpen vélekedett és továbbjuttatott” – mondta Bencze Máté. „Nem vagyok izgulós típus, így egyáltalán nem tartok attól, hogy a színpadra kell állnom augusztus 23-án – nagyon várom, hogy egy olyan hatalmas és elképesztően jó hangzású teremben fújjak, amilyen az edinburgh-i Usher Hall. Bízom benne, hogy a döntőben is jó helyezést tudok elérni, de már magáért a lehetőségért is hálás vagyok, aminek köszönhetően felléphetek egy ilyen rangos nemzetközi versenyen” – tette hozzá.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Az esti döntőről röviden

A verseny szabályainak értelmében a hat, egyenként 12 perc hosszúságú produkció elhangzását követően a zsűri dönt a győztes versenyzőről a korábbiakban ismertetett eljárás alapján; a verseny első helyezettje a Eurovision Young Musicians jelképét ábrázoló trófeával és 7000 eurós fődíjjal lesz gazdagabb, valamint egy fellépést is magáénak tudhat a BBC Scottish Symphony Orchestra koncertsorozatának következő évadában. A második helyezett sem távozik majd üres kézzel, a második helyen végző versenyző 3000 eurós pénznyereményt kap.

A szoprán az iskolámtól származik, és az alt-ot is kölcsönkértem” – nyilatkozta Máté a YoungMusicians.tv-nek, ahol azt is elárulta, hogy ezek a hangszerek elég drágák tudnak lenni, ezért pénzjutalmát saját hangszerek vásárlására költené majd.

A másfél órás komolyzenei megmérettetést ÉLŐBEN, eredeti nyelven követhetitek weboldalunkon, az alábbi streamen keresztül; Magyarországon az M5 kulturális csatorna közvetíti a Fiatal Zenészek Euróvíziójának döntőjét; mindkét közvetítés 20:30-kor (CET) kezdődik. A televíziós közvetítést megelőzően Bencze Máté elődöntős produkciójáról készült összeállítást sugároz az MTVA. A döntőt a 2500 néző befogadására alkalmas edinburghi Usher Hallban rendezik; itt volt 46 évvel ezelőtt az 1972-es Eurovíziós Dalfesztivál is, melyet Vicky Leandros nyert meg az Après toi című számmal. Az est házigazdái a döntőben Petroc Trelawny és Josie d’Arby lesznek.

Forrás: YoungMusicians.tv, EBU, MTVA Sajtóosztály, MTI
Illusztráció forrása: Helena Nilsson / EBU

Mondd el véleményedet!

error: