Eurovision Young Musicians 2018 - BBC cover

Young Musicians 2018 – Minden, amit tudni érdemes a versenyről

Hétvégén 18 nemzet fiatalja vesz részt a 2018-as Eurovision Young Musicians elődöntőiben; a magyar Bencze Máté szombaton lép színpadra.

A kétévente megrendezésre kerülő komolyzenei megmérettetést idén az egyesült királysági Edinburghban, az Edinburghi Nemzetközi Fesztivál (EIF) részeként szervezi meg a brit közszolgálati BBC és az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU). 2018-ban szabályváltozások is életbe lépnek a verseny menetében; a következőekben ezekről, a versenyzőkről, a zsűri tagjairól és a díjakról készítettünk összefoglalót.

Szabályváltozások, a verseny menete

A Fiatal Zenészek Eurovíziója 19. alkalommal jelentkezik, a közel három évtized után több módosítást is végrehajtottak a verseny menetében. Az első – és talán legszembetűnőbb – változás a korábbiakhoz képest, hogy 2018-ban minden versenyzőnek részt kell vennie egy-egy elődöntőben is. Ezekre most hétvégén, augusztus 18-án és 19-én magyar idő szerint 19:00 órától kerül sor az EIF egyik helyszínén, a Festival Theatre Studio-ban. A két elődöntőt három-három egyórás koncertműsorra osztották, az egyes koncerteken pedig három-három versenyző mutatja be produkcióját, amely egyenként nem lehet hosszabb 18 percnél.

A továbbjutókról a későbbiekben ismertetett, kizárólag a Semi Final-kre kiválasztott szakmai zsűritagok fognak dönteni, akik az egyes produkcióknál a technikai pontosságot, hangminőséget, az interpretációt és az előadóművészi teljesítményt fogják értékelni egy-egy tízpontos skálán. Az ezekből keletkezett pontszámok összeadódnak, majd ezen végpontszámok alapján a versenyzőket sorrendbe állítják az utolsó elődöntőt követően. A sorrendet csak egyetemes egyetértés alapján módosíthatja az elődöntők zsűrije*; a tanácskozást követően pedig véletlen sorrendben jelentik be majd a hat döntős nevét. A félidős ranglisták és pontszámok nem kerülnek közzétételre a Döntő zsűrijének befolyásolásának megelőzésére.

A 2018. augusztus 23-án megrendezésre kerülő döntőben a hat továbbjutónak egy-egy, egyenként 12 perc hosszúságú komolyzenei összeállítást kell majd bemutatnia a BBC Scottish Symphony Orchestra közreműködésével. A döntő zsűrije itt is a korábbi paraméterek alapján értékeli az előadott produkciókat. Az utolsó versenyszám után a szakmai zsűri tagjai közösen egyeztetik a végeredményt; a Eurovision Young Musicians 2018 győztese a legmagasabb pontszámot elérő vagy a zsűri által közös döntéssel kiválasztott versenyző lesz*, akit az élő televíziós műsorban jelentenek majd be.

*A zsűri sorrendmódosításának lehetőségét a numerikus pontázás és az értékelési szempontok túlfeszítettségének ellentételezése, a minél pontosabb szakmai döntés meghozatala végett biztosítja a verseny szabályzata.

A 2018-as versenyzők

A Fiatal Zenészek Eurovíziójának versenyzői 2018-ban:

 • Klaudio Zoto / cselló – RTSH (Albania)
 • Alexandra Cooreman / hegedű – RTBF (Belgium)
 • Jan Tominić / szaxofon – HRT (Croatia)
 • Indi Stivín / nagybőgő – CT (Czech Republic)
 • Tanel-Eiko Novikov / marimba – ERR (Estonia)
 • Mira Foron / hegedű – WDR (Germany)
 • Thánosz Tzanetákisz / gitár – ERT (Greece)
 • Bencze Máté – szaxofon / MTVA (Hungary)
 • Tamir Naaman-Pery / cselló – Kan IPBC (Israel)
 • Bernice Sammut Attard / zongora – PBS (Malta)
 • Birgitta Elisa Oftestad / cselló – NRK (Norway)
 • Marta Chlebicka / fuvola – TVP (Poland)
 • Ivan Besszonov / zongora – RTR (Russia)
 • Francesco Stefanelli / cselló – RTV (San Marino)
 • Nikola Pajanović / hegedű – RTVS (Slovenia)
 • Sara Valencia / hegedű – RTVE (Spain)
 • Johanna Ander Ljung / hárfa – SVT (Sweden)
 • Maxim Calver / cselló – BBC (United Kingdom)

A szakmai zsűriEurovision Young Musicians 2018 - Trophy

Az egyes fordulók zsűrijét 2018. augusztus 10-én jelentette be az EBU.

Az elődöntő szakmai paneljében a dél-koreai Sinae Lee zongorista, az egyesült királysági csellista David Watkin, a szintén brit fagottművész Ursula Leveaux, valamint a spanyol ütőhangszeres zenész, Noè Rodrigo Gisbert értékel majd.

A augusztus 23-i döntő zsűrijében az amerikai Marin Alsop zongorista, valamint három brit komolyzenei szakember – a zeneszerző-előadóművész Anna Meredith, a csellista David Watkin és James MacMillan zeneszerző-karmester választja ki majd a verseny győztesét.

A díjazásról röviden

A 2018-as Eurovision Young Musicians győztese egy egyedi, gravírozott, a verseny szimbólumából álló trófeát vihet haza magával a 7000 eurós fődíj mellett, valamint egy fellépést is magáénak tudhat a BBC Scottish Symphony Orchestra koncertsorozatának következő évadában. A második helyezett sem távozik majd üres kézzel, a második helyen végző versenyző 3000 eurós pénznyereményt kap.

Forrás: EBU, YoungMusicians.tv
Illusztráció forrása: EBU

Mondd el véleményedet!

error: