Göteborg, Svédország, Skandinávia

Eurovision Choir of the Year 2019 – Másodjára Göteborgból jelentkezik a verseny

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) megerősítette: az Eurovíziós Kórusverseny 2019-ben a svédországi Göteborgból jelentkezik, Románia és Wales már biztos induló jövőre.

2019. augusztus 3-án kerül megrendezésre második alkalommal a Eurovision Choir of the Year, a Skandináviában található Göteborgban, Svédországban. Az európai közszolgálati műsorszolgáltatókat tömörítő szervezet a jövő évi versennyel kapcsolatos információkat és a formátum részleteit múlt hétvégén tette közzé internetes oldalán.

A 2019-es versenyről dióhéjban

A jövő esztendőben megrendezésre kerülő versenyen minimum 10, maximum 12 ország vehet majd részt; amennyiben a versenyre több mint 12 nemzet műsorszolgáltatója nevezi majd indulóját; a nevezőkről a műsor irányítócsoportja, az EBU Steering Group-ja dönt majd. Az induló, 4-45 főt számláló amatőr kórusokat az egyes országok műsorszolgáltatóinak televízióban sugárzott kiválasztó műsorban vagy szakmai zsűrinek kell kijelölnie; ez akár lehet az ország korábbi indulója is, az EBU jóváhagyását követően. A legfontosabb kitétel a produkciókkal kapcsolatosan, hogy a kórusoknak a capella előadást kell bemutatniuk versenyprogramjukban; ennek hossza 2017-ben maximum 6 perc lehetett.

Produkciós ütemterv

Az EBU a következő ütemezéssel készül a jövő augusztusi versenyre:

  • Az egyes országok műsorszolgáltatói 2018. szeptember 30-ig jelezhetik részvételi szándékukat a komolyzenei megmérettetésre, majd
  • idén október 31-ig kell benyújtaniuk a műsorban való részvételt megerősítő kötelezettségvállalási nyilatkozatot az EBU számára.
  • A verseny rendezési részleteiről 2019. január 15-én tesz közzé megerősítő nyilatkozatot az EBU,
  • ezt követően kezdődik meg, és tart július 31-ig a műsor előkészítése; a rendezvény 2019. július 31-e és augusztus 4-e között települ a helszínre, Göteborgba.

A 2019-es versenyen való részvételt eddig két ország, Románia és Wales erősítette meg. Románia 2017 december elsején választotta ki debütáló indulóját egy nemzeti előválogató-esemény, a Excelsior Gala Awards keretén belül, keleti szomszédunkat a Coral Symbol kórus fogja indítani elsőként a versenyben; eközben Wales is megkezdte második kiválasztási procedúráját.

A műsort 2019-ben Svédország két műsorszolgáltatójának egyike, az SVT vagy a TV4 sugározhatja; az SVT állandó partnere az Eurovíziós Programcsalád közvetítéseinek, a Eurovision Dance Contest kivételével, melyet az TV4 közvetített a formátum rövid élete során.

Eurovision Choir of the Year – A versenyről röviden

Az Eurovíziós Programcsalád legfiatalabb, legfrissebb tagjának első, 2017-es versenyét a szlovén Carmen Manet kórusa nyerte meg; produkciójukban két művet, összesen hatperc hosszúságú versenyprogramot mutattak be; a második helyen Wales indulója, a Côr Merched Sir Gâr énekkar végzett, a harmadik helyezett a házigazda lett műsorszolgáltató indulója, a Spīgo kórus lett. Az első Eurovíziós Kórusversenyen Magyarország képviseletében – az MTVA belső kiválasztását követően – a Bartók Béla Férfikar indult; a megmérettetésen Ausztria (ÖRF), Belgium (RTBF), Dánia (DR), Észtország (ERR) és Németország (WDR) is részt vett 2017-ben.

Illusztráció, forrás: EuroVoix, EBU

Mondd el véleményedet!

error: