Az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes együttese, a svéd ABBA

BREAKING: két dalra újra összeállt az 1974-es év győztes együttese, a svéd ABBA

Váratlan bejelentést tett a mindmáig népszerű együttes, az 1974-es, brightoni rendezésű Eurovíziós Dalfesztivál győztese, a svéd ABBA: két szám érkezik hamarosan!

Unexpected consequence, azaz váratlan következménynek nevezte az együttes közleményében az új zenei anyagokat, amelyeket egy különleges televíziós műsor / koncert(turné) keretén belül mutatnak be az elkövetkezendő év során. “A döntést az izgalmasnak ígérkező ABBA avatar turné váratlan következményeként hoztuk meg. Mind a négyen úgy éreztük közel 35 év után, hogy örömmel egyesítenénk erőnket újra, így ismét stúdióba vonultunk. Szóval megtörtént. Úgy tűnt, mintha az idő megállt volna, csak egy kicsi pihenőt tartottunk volna. Rendkívül örömteli élmény volt! Ez két zeneszámot eredményezett, az egyik a I Still Have Faith In You (Még mindig hiszek benned – a szerk.) című lett, melyet digitális énünk fog előadni egy speciális tévéműsorban, ezt a BBC és az NBC tűzi majd műsorra idén decemberben. Lehet, hogy eljárt felettünk az idő, de most eljött egy új dal ideje. És ez nagyszerű érzés. Agnetha, Benny,  Björn, Anni-Frid”.

A dalokról Gorel Hanser, az ABBA szóvivője úgy nyilatkozott, ismerős dallamok lesznek majd hallhatók, de már modern hangzásvilággal; a svéd Aftonbladet napilapnak azt is lenyilatkozta, hogy a stúdiómunkák nagyon jó hangulatúak voltak, “akárcsak régen”. “Könnyed volt, mint bármi más. Nem furcsa az sem, hogy közel 35 évig nem is voltak stúdióban” – hozzátette Hanser, aki azt is elmondta, hogy élőben ugyan már nem lépnek fel, sokkal inkább hologramként fognak megjelenni, a közeledő Abba Avatar turné keretén belül. “Nem, nem számítunk arra, hogy újra összeálljanak a színpadon, nem fogják megtenni” – közölte.

A projektről és a formátumról röviden

Az Abbatars produkciós folyamat (The Times-grafika)Virtuális formában éled újjá és indul világkörüli turnéra az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes együttese, a svéd ABBA, az Abbatars nevű produkció keretén belül. Az ötlet az amerikai szórakoztató vállalkozótól, Simon Fullertől származik – többek között Ő találta ki az American Idol műsor (Magyarországon: Megasztár – TV2) formátumát, valamint a Spice Girls menedzsere is. Az üzletember egy stockholmi látogatásán mutatta be elképzelését: bizonyos korú digitális másolatokat készítenek az énekesekről, akiket aztán virtuális színpadra állíthatnak a dalaikat énekelve. Az ötlet azzal van még megspékelve, hogy a másolatok tökéletesek lesznek, tehát az énekesek szájmozgása is tökéletesen illeszkedni fog – szinkronban lesz – majd a dalok elhangzásának módjával.

Björn Ulvaeus nemrégen úgy nyilatkozott a projektről, hogy az Abbatars-t egy korai stádiumában látta, de az már “akkor is elképesztő volt”. Időközben az is kiderült, hogy az énekeseket fiatalabb, 1979-es korukban láthatjuk viszont a televíziós műsorban, úgy, hogy “arról senki meg nem mondaná, hogy azok nem emberi lények. És ami személy szerint engem vonzott az egészben, hogy mindig is kíváncsi voltam, tudományosan kíváncsi, és az, hogy ez új technológia, és ebben úttörők vagyunk. Szóval azt gondoltam, induljunk neki, és az együttes másik három tagja is velem tartott”.

A The Times online változata a projektről úgy ír a 72 éves Björn ígérete szerint a projekt bemutatása legalább akkora “globális televíziós pillanat” lesz, mint eurovíziós győzelmük volt anno, 1974-ben; a kétórás műsort a BBC, az NBC a világ legtöbb televíziójában párhuzamos, simulcast sugárzással tűz műsorra, a turnéra pedig 2019-2020 folyamán kerül sor.

Az együttesről röviden

Az ABBA 1972-ben alakult, az Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad, Björn Ulvaeus és Benny Andersson alkotta svéd csapat 1974-ben vívta ki magának a nemzetközi hírnevet, miután Waterloo című számukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált. 1982-ben váltak szét útjaik, utoljára 1986-ban álltak együtt színpadon. Az elmúlt évtizedekben 400 millió példányban keltek el albumaik.
Az elmúlt évtizedekben ellenálltak minden felhívásnak az újabb közös zenélésre, 2000-ben például állítólag egymilliárd dolláros ajánlatot kaptak egy turnéra.

2013-ban Agnetha Faltskog egy BBC-interjúban arról beszélt, hogy a múltban ő volt az, aki ki akart válni az együttesből. “Rég volt, öregszünk, éljük a magunk különböző életét” – magyarázta.
Az új dalokról szóló bejelentés bombahír a rajongóknak, akiket idén elkényeztet a londoni South Bank kulturális központban rendezett kiállítás a svéd együttes karrierjéről, miközben Bjorn Ulvaeus és Benny Andersson Tim Rice-szal közösen írt Chess (Sakk) című musicaljét is felújítják Londonban. A Mamma Mia című film folytatását Amanda Seyfried, Lily James és Cher főszereplésével július 20-án mutatják be a mozik.

Források: Eurovision.tv, BBC, The Times, MTI
Fotó: Eurovision.tv

Mondd el véleményedet!

error: