Európai Uniós segítséggel mégis indulhat Macedónia jövőre?

Nem egy egyszerű ügy közmédiát üzemeltetni, és ez az Eurovíziós részvételekből – pontosabban az attól való távolmaradásokból – is könnyen kiderül. Politika, pénz és hatalom az Eurovízió árnyékában.

Ami múlt héten még bizonytalan volt, az mostanra – a jelenlegi állás szerint – már-már biztossá vált: Macedónia nem résztvevője 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválnak. Az indok relatíve egyszerű: a macedón köztévé ugyanis körülbelül félmillió euróval tartozik az EBU-nak, az Európai Műsorszolgáltató Szövetségnek.

A probléma megoldását továbbra is keresik, és hamarosan hivatalos bejelentést is tesz az EBU – legalábbis az egyik Eurovízióval foglalkozó portálnak így nyilatkozott Jon Ola Sand, az EBU executive supervisora, így a 43. résztvevőnek jelen pillanatban továbbra is megadjuk a participáció lehetőségét; a Junior Eurovízión való részvételük pedig még egyelőre biztosnak tűnik…

A probléma nem egyedi: politikai

Nem egyedi, mert gondoljunk csak a tavalyi évre, mikor pontosan keleti szomszédunk, Románia volt hasonló helyzetben: ott több mint 10 millió eurós tartozásról volt szó.

Természetesen, az EBU is kiveszi a részét a probléma megfelelő kezeléséből: múlt héten látott napvilágot egy olyan hírfoszlány, hogy a szervezet részt vesz egy olyan projektben, mellyel az Európai Unió a balkáni régió közszolgálati médiumait segítene megerősíteni.

Az EBU tagkapcsolati vezetője, Radka Betcheva úgy nyilatkozott, hogy egy döntő pillanatban jött létre a projekt: a “nyugat-balkáni országok közszolgálati médiumai jelen pillanatban nagyon sérülékenyek a politikával szemben”, a segítség viszont nem csupán anyagi támogatást, hanem egyfajta reformprogramot is jelent a gyorsan változó médiakörnyezethez való alkalmazkodásukhoz.

Macedónia csupán egy aktuális példa

Az EU-EBU közös projektben elsősorban hat ország közszolgálati médiája, így

  • az albán RTVSH,
  • a Bosznia-hercegovinai BHRT,
  • a koszovói RTK,
  • a macedón MKRTV,
  • a montenegrói RTCG, valamint
  • a szerb RTS vehet részt a fejlesztési-támogatási programban.

Igen, ez azt is jelentheti, hogy a támogatások folyósításával Koszovó is elindulhat(na) az Eurovíziós Dalfesztiválon, az EBU azonban nem engedélyezte az állam teljes jogú tagságát, míg maga Koszovó nem tagja az ENSZ-nek. A többi viszont megint csak politika…

Forrás: ESCXtra, ESCBubble, ESCToday

Mondd el véleményedet!